środa, 13 czerwca 2012

Truskawki z serem feta

dla 4 osób


czas: 15 minut


4 truskawki 
plaster sera feta 
oliwa z oliwek 
ocet balsamiczny
gałązka koperku








Amuse-bouche [amuz busz] to z języka francuskiego "cieszyć usta". W prestiżowych restauracjach danie podawane na początek posiłku. Często będące pewnego rodzaju niespodzianką - dodatkiem od szefa kuchni do dań zamówionych z menu. Malutka porcja na "jeden kęs" jako wizytówka nadchodzącego posiłku.

Znakomite połączenie słodkich truskawek i słonego sera w towarzystwie oliwy z oliwek i odrobiny octu balsamicznego.
Pokrój ser i truskawki w równej wielkości kostki. Na łyżce ostrożnie układaj w szachownicę, zalej odrobiną oliwy i kroplą octu balsamicznego. Dodaj gałązkę koperku lub innego zioła.
Bardzo estetyczne, a do tego BIAŁO - CZERWONE !!!











1 komentarz: