sobota, 30 czerwca 2012
Makaron z bobem, suszoną szynką i serem feta
dla 4 osób
czas: 30 minut
400g makaronu np. penne
4 plastry suszonej szynki włoskiej lub hiszpańskiej
500g bobu
100g sera feta lub innego np. koziego
sól
pieprz
parmezan
Mamy wspaniały czas, co parę dni pojawiają się na targu nowe warzywa. Musimy z tego korzystać, szukać inspiracji w kolorach, zapachach i komponować wspaniałe proste dania. Dzisiaj trochę niedoceniany bób, pokażę klasyczną, południową kompozycję z suszona szynką i słonym serem. Bób nadaje się doskonale jako dodatek do dań, z oliwą z oliwek, cytryną i odrobiną świeżych ziół np. bazylii.
Ugotuj bób, prawie do miękkości (ok. 15 minut). Obierz go z łupinek.
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody wg czasu podanego na opakowaniu.
Porozrywaj rękoma plastry szynki na mniejsze kawałki.
Do ugotowanego ciepłego makaronu dodaj pokruszony ser, wymieszaj, następnie dodaj bób i na końcu szynkę.
Przełóż na talerze. Posyp obficie świeżo zmielonym pieprzem i wiórkami parmezanu, polej oliwą i podawaj.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz