niedziela, 10 czerwca 2012

Łosoś w cieście francuskim z sosem z zielonych ogórków



dla 4 osób


czas: 45 minut


2 plastry łososia po ok. 300g każdy
opakowanie gotowego świeżego ciasta francuskiego (w rolce)
1 żółtko
1/4 kostki masła
1 duży zielony ogórek
kilka łyżek musztardy
pęczek koperku
sól, pieprz 
                                   


ewentualnie młode warzywa jako dodatek:
marchewki
kalarepka
ziemniaki











Łosoś jest dość popularnym pomysłem na danie, aby nie wyszło zbyt banalnie proponuje użyć ciasta francuskiego i zielonego ogórka, którego smak niezwykle komponuje się z rybą.
Jeżeli płaty łososia są ze skórą usuń ją: połóż rybę na desce skórą do dołu, a następnie delikatnie natnij, sprężystym nożem, w miejscu gdzie skóra łączy się z mięsem. Trzymając jedną ręką skórę przesuwaj nóż wzdłuż plastra aż do oddzielenia skóry. Obejrzyj dokładnie rybę i usuń ewentualne ości. Umyj ją i osusz na ręczniku papierowym. 
Wyjmij blachę z piekarnika i rozwiń na niej arkusz ciasta francuskiego, pozostawiając go na papierze. Na środku ułóż płat łososia, posól, popieprz, posmaruj musztardą i posyp koperkiem. Przykryj drugim kawałkiem ryby. 
Zawiń ciasto do środka najpierw po dwóch dłuższych bokach, a następnie po krótszych, naciągając ciasto aby tworzyło szczelne "opakowanie". Przewróć całość, aby miejsce łączenia było pod spodem, a wierzch gładki. Natnij delikatnie górę nożem w kratkę i  posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Piecz w temperaturze 200° C przez 25-30 minut, aż wierz będzie złoto-brązowy. 
Jeżeli serwujesz warzywa jako dodatek podgotuj je teraz przez około 15 minut w osolonej wodzie, a następnie podsmaż na maśle.
Ogórka obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Smaż na maśle z koperkiem przez kilka minut. 
Rybę w cieście wyjmij z piekarnika i po chwili pokrój w poprzek na ok. 2 cm plastry. Układaj na talerzach z odrobiną sosu ogórkowego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz