czwartek, 31 maja 2012

Chocolate fondant czyli babeczka z płynnym czekoladowym środkiem

dla 2 osób


czas: 30 minut


50g dobrej gorzkiej czekolady min. 70% kakao
50g masła + do natłuszczenia foremek
2 łyżeczki kakao
50g (4 łyżki) mąki pszennej
1 jajko 
1 żóltko
60g (4,5 łyżki) cukru pudru 









Mam ogromny sentyment do tego deseru, chociaż pierwsze kilka razy nie udało mi się go zrobić dobrze. Tajemnica tkwi w proporcjach składników i czasie pieczenia. Aby w środku nadzienie pozostało płynne należy być dość precyzyjnym. Próbowałem różnych wariantów, a z pomocą przyszedł mi mistrz Gordon :) jego wskazówki są bezcenne!
Żaroodporne foremki wysmaruj masłem i posyp kakao. 
Nad garnkiem z gotującą wodą w miseczce rozpuść masło z czekoladą.
Jajka ubij na puszysta masę z cukrem. Dodaj mąkę, stopniowo dodawaj lekko ostudzoną masę czekoladową, wymieszaj.
Przelej do foremek. 
Piecz 13-14 minut w piekarniku rozgrzanym do 160° C.
Wyjmij z foremek i natychmiast podawaj, jeszcze gorące! 




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz