czwartek, 31 maja 2012

Stek z frytkami ze słodkich ziemniaków i botwiną

dla 2 osób


czas: 40 minut


2 steki wołowe z rostbefu po 200g każdy
2 słodkie ziemniaki (pataty)
500g botwiny 
sok z połowy pomarańczy
olej do smażenia
łyżka masła
sól 
pieprz








Jak mówią szefowie kuchni stek z polędwicy jest nudny, więc nie warto przepłacać. Kupcie rostbef lub antrykot. Oto kilka wskazówek jak doskonale usmażyć kawałek mięsa: -poproście u rzeźnika aby ukroił wam plastry ok. 2 cm grubości  w poprzek włókien
-odetnijcie wszystkie błony
-przed smażeniem mięso powinno być w temperaturze pokojowej
-posólcie, nie dodawajcie pieprzu przed smażeniem bo się przypali
-rozgrzejcie olej roślinny aż do momentu, gdy będzie się prawie dymił
-połóżcie mięso na gorącej patelni i przewracajcie co ok. 20 sekund
-po ok. 5 minutach będzie średnio wysmażone
-po zdjęciu z ognia pozwólcie mięsu odpocząć przez około 5 minut.
Wcześniej podgotujcie w łupinach przez 15 minut ziemniaki, zdejmijcie skórkę i smażcie na oleju aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Botwinę duście do miękkości na odrobinie masła.Po chwili dodajcie sok wyciśnięty z połowy pomarańczy niesamowicie podkreśli smak buraków.I gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz