niedziela, 27 maja 2012

Makaron ze świeżymi pomidorami

                                dla 2 osób

czas: 15 minut

3 pomidory
200g makaronu np. penne
opakowanie serka philadelphia
garść rukoli
oliwa z oliwek
kilka listków tymianku lub bazylii
sól
pieprz
parmezan











Z niecierpliwością czekam na moment kiedy pomidory nabierają smaku po zimie. Właśnie nadszedł ten czas. A dla mnie pierwsze skojarzenie z pomidorami to makaron. Nie ma sensu zabijać ich smaku długim gotowaniem, a więc - pasta pomodoro fresco!
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody wg czasu podanego na opakowaniu. W międzyczasie pokrój pomidory w dużą kostkę. Podsmaż je na oliwie z oliwek przez kilka minut, dodaj serek philadelphia, jego kremowy smak znakomicie podkreśli walory pomidorów, poczekaj aż się roztopi. Posól. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Przełóż na talerze i na środku dodaj garść rukoli. Posyp obficie świeżo zmielonym pieprzem i wiórkami parmezanu. Już!



  












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz