niedziela, 20 maja 2012

Omlet z botwiną i kozim serem

dla 2 osób

czas: 15 minut


4 jajka
łyżka masła
kilka liści botwiny
pół ząbka czosnku
oliwa z oliwek   

100g pleśniowego sera koziego
sól
pieprz




Czasem trochę zapomniany i niedoceniany składnik może nabrać nowej jakości w naszej kuchni. Sięgając po botwinę trudno się oprzeć jej kolorowi, wykorzystajcie to, w zestawieniu z bielą da niesamowite efekty.
Podsmaż liście botwiny na oliwie z czosnkiem. Mikserem ubijaj białka, z odrobiną soli, na puszystą pianę. Dodaj żóltka i ubijaj jeszcze chwilę. Na patelnię z botwiną dodaj masło i gdy się roztopi i rozgrzeje wlej ubite jajka. Smaż przez ok. 3 minuty i przewróć jeden raz. Gdy jajka będą już prawie ścięte połóż na omlet kawałki pokrojonego sera, podgrzewaj jeszcze chwilę. Przełóż na talerz dodaj pieprz i polej odrobiną oliwy. Wspaniały początek wiosennego dnia.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz