czas: 20 minut
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru
kieliszek whisky lub brandy
100g truskawek
ocet balsamiczny
czarny pieprz
Bardzo wdzięczne połączenie truskawek i serka mascarpone z odrobiną ostrości czarnego pieprzu i octu balsamicznego.
Serek zmiksuj z cukrem i alkoholem na gładką masę.
Połowę truskawek zmiksuj w blenderze na gładka masę.
Druga połowę truskawek pokrój w cienkie plasterki.
Jeżeli nie masz octu balsamicznego dobrej jakości (powinien być gęsty) weź tańszy i odparuj go przez chwile w rondelku. Szybko zgęstnieje i będzie miał bardziej skoncentrowany smak.
Na talerzu zrób smugę łyżką zamoczoną w occie. Wykorzystując metalowy pierścień nakładaj warstwę serka, następnie warstwę truskawkowego puree i jeszcze jedna warstwę serka. Jeżeli nie masz pierścienia zrób deser w szklanej miseczce lub szklance.
Udekoruj plasterkami truskawek.
Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz