czwartek, 27 września 2012

Tarta cytrynowa z bezą

dla 4 osób


czas: 1,5 godziny (+3 godziny na ostudzenie kremu)

kruchy spód:
200g mąki
4 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła
1 jajko
cytrynowe nadzienie:
sok z dwóch cytryn
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1/2 szklanki gęstej śmietany(powyżej 18% tłuszczu)

beza:
3/4 szklanki cukru pudru
4 białka









Mąkę, wymieszaną z cukrem, zagniataj z posiekanym na kawałki masłem. Dodaj jajko. Dalej zagniataj, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj je w kule, zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut.Na blacie posypanym mąką rozwałkuj ciasto do grubości ok. 5mm. W między czasie posypuj je mąką, aby nie się przyklejało do wałka. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Ciasto przełóż do formy i wyłóż nim dokładnie dno oraz boki tarty. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wyrównaj - odetnij ciasto powyżej górnych brzegów naczynia. Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Ciasto ponakuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obłóż kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piecz jeszcze 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odstaw na chwile do ostygnięcia.
Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kremu. Przelej go do spodu z ciasta, a następnie delikatnie wsuń do piekarnika. Piecz 30 minut aż lekko się ustabilizuje. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 3 godziny, a w miarę możliwości na całą noc. Jeżeli nie dysponujemy wystarczająca ilością czasu możemy wykorzystać gotowy krem cytrynowy (lemon curd - do dostania w delikatesach np. Marks and Spencer) i po prostu posmarować nim upieczony spód, a następnie od razu przejść do robienia bezy.
Białka ubijaj z cukrem pudrem, aż piana będzie sztywna i lśniąca.Przełóż ją na wierzch tarty. Zapiekaj w 190 przez 10 minut, aż będzie złocista, jak widać na zdjęciach, u mnie w piekarniku była chwilę za długo :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz