czas: 1,5 godziny (+3 godziny na ostudzenie kremu)
kruchy spód:
200g mąki
4 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła
1 jajko
cytrynowe nadzienie:
sok z dwóch cytryn
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1/2 szklanki gęstej śmietany(powyżej 18% tłuszczu)
beza:
3/4 szklanki cukru pudru
4 białka

Ciasto ponakuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obłóż kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piecz jeszcze 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odstaw na chwile do ostygnięcia.
Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kremu. Przelej go do spodu z ciasta, a następnie delikatnie wsuń do piekarnika. Piecz 30 minut aż lekko się ustabilizuje. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 3 godziny, a w miarę możliwości na całą noc. Jeżeli nie dysponujemy wystarczająca ilością czasu możemy wykorzystać gotowy krem cytrynowy (lemon curd - do dostania w delikatesach np. Marks and Spencer) i po prostu posmarować nim upieczony spód, a następnie od razu przejść do robienia bezy.
Białka ubijaj z cukrem pudrem, aż piana będzie sztywna i lśniąca.Przełóż ją na wierzch tarty. Zapiekaj w 190 przez 10 minut, aż będzie złocista, jak widać na zdjęciach, u mnie w piekarniku była chwilę za długo :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz