piątek, 19 października 2012

Zupa cebulowa



dla 4 osób

czas: 1 godzina + 10 minut 

1kg cebuli
kieliszek białego wina 
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
0,5 litra bulionu  
sól
pieprz
pół bagietki
parmezan 
kilka gałązek tymianku
ząbek czosnku




Wspaniała zupa na jesienne dni, w mojej wersji jest bardzo gęsta - taką właśnie lubię ! 
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż na maśle wymieszanym z oliwą, aż zbrązowieje i stanie się miękka. Mieszaj od czasu do czasu. To powinno zająć ok. 30 minut. Dodaj wino i ocet, po odparowaniu, dolej bulion.
Może być warzywny lub mięsny ważne, aby był własnej roboty.
Dopraw sola i dużo ilością świeżo zmielonego pieprzu. 
Gotuj jeszcze przez 30 minut.
Przygotuj grzanki z bagietki i natrzyj je czosnkiem. Przelej zupę do małych żaroodpornych naczyń. Na wierzchu ułóż grzanki, pozwól im lekko namoknąć. Posyp świeżo startym parmezanem. Zapiekaj przez 10 minut w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z pieca posyp gałązkami tymianku i podawaj natychmiast !












2 komentarze: