czas: 1 godzina + 10 minut
1kg cebuli
kieliszek białego wina
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
0,5 litra bulionu
sól
pieprz
pół bagietki
parmezan
kilka gałązek tymianku
ząbek czosnku
Wspaniała zupa na jesienne dni, w mojej wersji jest bardzo gęsta - taką właśnie lubię !
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż na maśle wymieszanym z oliwą, aż zbrązowieje i stanie się miękka. Mieszaj od czasu do czasu. To powinno zająć ok. 30 minut. Dodaj wino i ocet, po odparowaniu, dolej bulion.
Może być warzywny lub mięsny ważne, aby był własnej roboty.
Dopraw sola i dużo ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotuj jeszcze przez 30 minut.
Przygotuj grzanki z bagietki i natrzyj je czosnkiem. Przelej zupę do małych żaroodpornych naczyń. Na wierzchu ułóż grzanki, pozwól im lekko namoknąć. Posyp świeżo startym parmezanem. Zapiekaj przez 10 minut w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z pieca posyp gałązkami tymianku i podawaj natychmiast !
Wygląda obiecująco!:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuń