poniedziałek, 22 października 2012

Risotto z dynią piżmową i chrupiącym boczkiem



dla 4 osób
czas: 40 minut

1 litr bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wina
1/2 cebuli
3 łodygi selera naciowego
300g ryżu Arborio lub Carnaroli
1/2 kostki masła
100g startego parmezanu
1 średniej wielkości dynia piżmowa
szczypta kuminu, ostrej papryki, wędzonej papryki, cynamonu
100g boczku
250g serka mascarpone



Jesienna, kolorowa wersja risotto, z podłużną wersją dyni - piżmową i chrupiącym boczkiem.Warto poświęcić chwilę by samemu przygotować bulion.Pokrojone: 1 marchewkę, 1 cebulę, 1 seler, 1 pietruszkę, 1 por podsmażyć na złoty kolor. Dodaj gałązkę tymianku, 1 liść laurowy, 2 obrane ząbki czosnku, 2 łyżki pasty pomidorowej. Zalej zimną wodą. Zagotuj, zbierz szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny. Nadmiar, który zostanie można zamrozić w plastikowym pojemniku i wykorzystać następnym razem. Dynię obierz ze skóry usuń pestki i miękki miąższ wokół nich. Pokrój w ok. 2cm kostkę. Na oliwie zacznij smażyć ją z ulubionymi przyprawami - kuminem, papryką ostrą i wędzoną, ewentualnie cynamonem. Dynia w smaku jest dość mdła, więc dopraw ją mocno. Dodaj świeżo mielony pieprz i sól.Posiekana cebulę i seler naciowy podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą. Dodaj ryż i smaż, aż stanie się szklisty, nie dopuść do zbrązowienia. Dodaj wino i odparuj, stopniowo dolewaj gorący bulion. Dodaj podsmażoną wcześniej dynię. Kontynuuj dolewanie bulionu, czekając, aż ryż wchłonie poprzednia porcję. W między czasie drobno pokrój boczek, smaż go na patelni, na dużym ogniu, aż znacznie zmniejszy swoją objętość i stanie się chrupiący, powinno to zając ok. 10 minut.Ryż powinien pozostać twardawy, ok. 20 minut zajmie przygotowanie idealnego risotto. Nie przejmuj się jeżeli po spróbowaniu, danie wyda ci się mało wyraziste, teraz jest ostatni moment w którym, stanie się ono absolutnie wyjątkowe. Dodaj serek mascarpone i większą część startego parmezanu. Wyłącz palnik, dodaj resztę parmezanu i dwa, trzy kawałki masła, przykryj i zostaw na kilka minut. Podając wyłóż porcję na płaski talerz i potrząśnij nim, masa rozleje się równomiernie po talerzu, posyp boczkiem, możesz dodać jeszcze kilka wiórków parmezanu. Gotowe ! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz