czwartek, 10 maja 2012

Rabarbar crumble


dla 4 osób

1/2 kg rabarbaru
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
cynamon
kruszonka:
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki


lody waniliowe


                                            



Rabarbar jest pyszny! Kompot z rabarbaru, rabarbar jako dodatek do wieprzowiny z szynką parmeńską, ciasto z rabarbarem... tu w najprostszej postaci - pod kruszonką. Cieszę się że już jest :)

Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki z dwóch stron, pokroić na ok 3cm kawałki, smażyć na roztopionym maśle z dodatkiem cukru i cynamonu do miękkości.
Aby zrobić kruszonkę roztopić masło dodać cukier i mąkę, mieszać przez chwilę aż powstanie grudkowata masa.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar i zalać go kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200° na 20 minut aż wierzch nabierze złocistego koloru.
Podawać z gałką lodów. Wspaniały smak nadchodzącego lata. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz