sobota, 12 maja 2012

Halibut z młodą marchwią, szpinakiem i pianą z boczku

dla 2 osób

2 dzwonka halibuta             
2 łyżki masła
sól pieprz
pęczek młodej marchwi
kilka młodych ziemniaków
kilka liści szpinaku
ząbek czosnku
2 plastry boczku
śmietana kremówka








Od dawna chciałem podać marchew w całości, jako dodadek do dania, ale dopiero młoda marchewka ma odpowiednią wielkość. Idealnie nadaje się do układania na talerzu, pięknie wygląda no i smakuje.
Ziemniaki ugotuj.
Marchewki oskrob i podsmaż na maśle a następnie wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
Szpinak usmaż z czosnkiem na oliwie.
Boczek usmaż i dodaj do niego śmietanę, podgrzej, śmietana przejdzie aromatem boczku. Następnie przecedź śmietanę przez sitko i miksuj aż do uzyskania pianki.
Rybę obsmaż z dwóch stron na maśle, a następnie, na ostatnie 10 minut dołóż na blachę z marchewką do piekarnika. 
Na spód talerza nalej bekonową piankę, następnie ułóż na środku marchewki, na tym rybę i szpinak. Wokół przekrojone na pół ziemniaki. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz