czwartek, 5 lipca 2012

Cannelloni nadziewane ricottą i gotowaną szynką w sosie pomidorowym

dla 2 osób
czas: 60 minut
200g cannelloni
250g sera ricotta
100g gotowanej szynki
50g startego parmezanu
1kg pomidorów
ząbek czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
kilka liści bazylii
oliwa z oliwek
sól
pieprz
cukier
 

Nadzienie z szynki gotowanej, czyli po włosku prosciutto cotto, w połączeniu z ricottą jest bardzo uniwersalne. Można wykorzystać je jako farsz do pierożków, czy napełnić nim makaronowe muszle, dla mnie zawsze kojarzyć będzie z wyśmienitą pizzą calzone(pieróg) jaką jedliśmy w miejscowości Martinsicuro nad wybrzeżem Adriatyku :)
Nie trzeba szukać dobrej gotowanej szynki we włoskich delikatesach, od jakiegoś czasu widuję w sklepach szynkę która nosi nazwę "włoska" i jest dokładnie tym czego potrzebujemy. Jest niezwykle delikatna. Należy ją drobno pokroić w paseczki, a następnie połączyć z ricottą i wymieszać. Obficie doprawić solą i pieprzem. Ser, sam w sobie, jest dość mdły, za to doskonale łączy się z innymi smakami.
Przygotuj sos pomidorowy. Sparz pomidory, obierz je ze skóry i pokrój w kostkę. Na oliwie, podsmaż pokrojony czosnek i dodaj pomidory a następnie przecier pomidorowy i bazylię. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotuj kilka minut. Napełnij makaronowe rurki nadzieniem. Można to zrobić małą łyżeczką, ale nie oszukujmy się najlepiej robi się to palcami. Układaj napełnione rurki w naczyniu żaroodpornym i zalej je pomidorowym sosem. Musisz przykryć je całkowicie, jeżeli podczas pieczenia wystawać będzie fragment makaronu wysuszy się on i stwardnieje. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut, a następnie wyjmij, posyp parmezanem i ewentualnie liśćmi bazylii. Dopiecz jeszcze przez 10 minut zwiększając temperaturę do 220 stopni lub włączając górną grzałkę. Wyjmij z piekarnika, pozwól chwilę ostygnąć i przekładaj na talerze, polej oliwą i posyp parmezanem.   








    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz