poniedziałek, 9 lipca 2012
Semifreddo z chałwą, malinami i pistacjami
dla 4 osób
czas 15 minut + minimum 4 godziny chłodzenia
750g serka mascarpone (3 małe opakowania)
250g chałwy np. waniliowej
1 opakowanie malin
50g pistacji
1 łyżka cukru
Przepis ten przywiozła do nas Natalia, siostra mojej żony, gwarantuje, deser jest niesamowity, od kilku dni jemy go codziennie.
Dla wielbicieli chałwy i nie tylko :).Serek zmiksuj lub utrzyj z cukrem. Pokrusz chałwę i dodaj do masy serowej. Bardzo delikatnie wymieszaj, tak aby masa nie była zbyt gładka. Dodaj maliny oraz obrane i posiekane pistacje, jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Przełóż do naczynia, najlepiej plastikowego i wstaw do zamrażarki.
Semifreddo znaczy "w połowie zmrożone" i aby taki efekt uzyskać należy deser chłodzić przez ok. 4 godziny, wtedy konsystencja jest moim zdaniem idealna. Oczywiście można mrozić trochę krócej lub dłużej, wszystko zależy od upodobania.
Po wyjęciu z zamrażarki przekładaj do miseczek lub na talerze, posyp kilkoma świeżymi malinami i posyp odrobiną pistacji. Wspaniałe ochłodzenie !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwieeeeelbiam! najlepszy deser na świecie
OdpowiedzUsuńomg, robię dziś!!!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń