dla 4 osób
czas: 60minut + ewentualnie min. 5 godzin chłodzenia
500ml śmietanki 36%

50ml wody różanej
1/3 szklanki cukru
+ 2 łyżki cukru
Creme brulee to bardzo wdzięczny deser. Przyjmie wiele pomysłów na smak. Może być klasyczny waniliowy, imbirowy, migdałowy... ja lubię różany. Podstawą smaku jest woda różana, można ja kupić w sklepach arabskich lub w Kuchniach Świata.
Chwile po wyjęciu z piekarnika (w wersji zimnej po wyjęciu z lodówki) posypuję wierzch cukrem i przypalam palnikiem do uzyskania twardej skorupki. Można to zrobić wstawiając posypany cukrem krem do maksymalnie nagrzanego piekarnika z włączoną górną grzałką.
Niezwykły jest moment przełamania skorupki i odkrycie delikatnego kremu w środku... hhmmm... wspaniałe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz