czwartek, 13 września 2012

Makaron z kurkami


dla 2 osób

czas: 25 minut

200g makaronu np. rigatoni
250g kurek
1 mała cebula 
100g sera mascarpone
2 łyżki masła
sól
pieprz
parmezan




Kończy się już, niestety sezon na kurki, ale jeszcze można je dostać. Mnie udało się to np. w Lidlu. Kurki są bardzo delikatne i nie można za bardzo ich przytłoczyć innymi składnikami. "Mniej znaczy więcej" w tym przypadku sprawdza się doskonale, a więc kurki w najczystszej postaci.

Bardzo dokładnie umyj grzyby, możesz to zrobić zalewając naczynie, w którym są, wodą, a następnie po chwili wylej wodę, tę czynność powtórz kilka razy. Niestety niektóre kurki trzeba umyć pojedynczo aby mieć pewność że nic nie będzie nam później skrzypieć pod zębami.
Pokrój drobno cebulę i smaż ją na maśle, dodaj grzyby. Małe w całości a większe przekrojone na pół. Dodaj pieprz i sól.
W między czasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody wg czasu podanego na opakowaniu.
Do kurek w ostatniej chwili dodaj ser mascarpone. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, na talerzu posyp startym parmezanem i
odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz